Vroege Vogels

Semi-permanente visnetten richten slachting aan

  •  
04-10-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_125040.jpg

© haaien

Europese vissers richten door het gebruik van semi-permanente haringnetten een slachting aan onder haaien en andere vissoorten in het noorden van de Atlantische Oceaan. Van bepaalde soorten zou in tien jaar al 80 procent verdwenen zijn, blijkt uit een rapport van Ierse, Britse en Noorse onderzoekers.
Volgens de Britse krant The Guardian van dinsdag vangen vissers op deze uiterst schadelijke manier naar schatting 50.000 ton haai per jaar. De vissen worden gevangen voor hun olie die wordt verkocht aan de cosmetica-industrie en de producenten van gezondheidsproducten. Ook komt er steeds meer haaienvlees in de supermarkten.
,,De haringnetvisserij voor diepzeehaaien vormt een ernstige bedreiging voor de toekomstige visstand'', aldus het door The Guardian aangehaalde rapport. Niet alleen worden enorme hoeveelheden bovengehaald maar er gaat ook veel verloren. Netten blijven soms weken liggen op de bodem waardoor er onnodig veel vissen sterven. Vissersschepen verliezen bovendien tijdens elke trip gemiddeld bijna dertig kilometer net dat in zee achterblijft en jarenlang zijn dodelijke werk doorzet.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.