Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Seksuele voorkeur van motten

26 sep 2018
  •  
leestijd 2 minuten
tabaksmotten.

© tabaksmotten

Om als soort te overleven moet je je voortplanten. Om een sterk nageslacht te krijgen helpt een zo genetisch gevarieerd mogelijk mix. Astrid Groot, evolutionair bioloog aan de Universiteit van Amsterdam doet onderzoek naar seksuele aantrekkingskracht bij motten. Motten kiezen elkaar uit alleen op basis van de geur die ze verspreiden. Deze feromonen maken een vrouwtje aantrekkelijk of niet.

Onaantrekkelijk vrouwtjes

Onderzoekers dachten altijd dat je heel aantrekkelijk moest ruiken als vrouwtjesmot om mannetjes aan te trekken en je zo voort te planten. Onaantrekkelijk vrouwtjes, die dus minder lekker ruiken, zouden dan weg geselecteerd worden.
Maar uit het onderzoek van Groot blijkt dat in een van de populatie ook gepaard werd met onaantrekkelijke vrouwtjes. Dat werkte alleen als een deze vrouwtje in de buurt van een aantrekkelijk vrouwtje zit. Opvallend was dat het lekkere vrouwtje zelf ook eerder paarde in deze situatie.
Het idee is nu dat de onaantrekkelijk vrouwtjes minder energie stoppen in het maken van feromonen en de energie die ze over hebben, steken ze in versterking van hun immuunsysteem. In het lab vindt Groot aanwijzingen dat het deze vrouwtjes minder vatbaar zijn voor parasieten.

Bestrijding

De rupsen van motten kunnen voor de landbouw echte plaagdieren zijn. Daarom zijn er nu methoden ontwikkeld waarbij er zoveel feromonen verspreid worden dat de mannetjes in de war raken. Daardoor vinden ze geen vrouwtjes meer om mee te paren. In de fruitteelt wordt dit al in praktijk gebracht en scheelt het heel veel gebruik van pesticiden.
In onderstaand filmpje zie je tabaksmotten.
Omdat de video op YouTube staat is het van belang om de 'social media cookies' te accepteren. 

Meer over:

motten, nachtvlinder, mot

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar