Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het roerige seksleven van de heggenmus

  •    •  
09-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3515 keer bekeken
  •  
heggemus_5c05052562784_large

Heggenmus

© LeenEus

Het seksleven van de heggenmus is nogal ingewikkeld. Nu het voorjaar is begonnen, hebben ze het er druk mee. Ze doen het niet alleen in paartjes, maar ook trio's zijn bij heggenmussen heel gewoon. In de duinen van Texel gaat Ruud van Beusekom van de Vogelbescherming op zoek naar dit kleine vogeltje.

Bonobo's onder de vogels

"Er is in Nederland geen zangvogel die zoveel paart, durf ik wel te beweren" zegt van Beusekom. In het voorjaar doen ze het namelijk de hele dag, elke twee uur wordt er gepaard. En dat doen ze in allerlei verschillende systemen.

WhatsApp Image 2023-04-07 at 11.42.20

Ruud van Beusekom met zijn paraboolmicrofoon

© Pleun Aarts

Je hebt monogamie, een mannetje en een vrouwtje, dan heb je polygynie, een mannetje met meerdere vrouwtjes, polyandrie met twee mannetjes en een vrouwtje en polygynandrie, meerdere mannetjes en meerdere vrouwtjes in een territorium. Dat kan voordelig werken, omdat je bijvoorbeeld met meerdere mannetjes een nest kan voeren en bewaken. De overlevingskans van de jongen is dan groter. 

Verleid het mannetje

De paring gaat dan ook op een bijzondere manier. Een vrouwtje wil heel graag paren met een tweede mannetje. Ze verleid hem door voor het mannetje uit te gaan, met de vleugels te trillen en haar staartje omhoog te steken. Het mannetje loopt daar het hele tijd achteraan en tikt dan tegen de cloaca, de plek waar de paring plaatsvindt. Op een gegeven scheidt het vrouwtje vocht uit. Onderzoekers uit Engeland hebben ontdekt dat dat het sperma is van het mannetje waar ze daarvoor mee heeft gepaard. Dan denkt het mannetje: 'nu is het mijn kans!' en dan vindt heel snel de paring plaats. Vaak duurt dat maar een fractie van een seconde. Als je dus heel goed oplet, kun je gewoon in je eigen tuin zien. Of in het filmpje van van Beusekom hieronder:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.