Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sectie wijst uit: lammergier gedood door windmolen

  •  
30-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1866 keer bekeken
  •  
dode lammergier

© Vulture Conservation Foundation

Hij was nog maar net in ons land, de eenjarige mannelijke lammergier. En op woensdag 26 mei kwam er bruut een einde aan het leven van deze prachtige roofvogel. In Wieringerwerf, in het noorden van Nederland, kwam hij in botsing met een windmolen. Met een gebroken nek en inwendig letsel lag deze uiterst bijzondere aasvogel, een van de grootste vogelsoorten van Europa, levenloos naast een windturbine in de polder. Het dier was vorig jaar uitgezet in Frankrijk bij een speciaal introductieprogramma. 

Vulture Conservation Foundation

Hans Pohlmann, VCF's president, holding the carcass of the Bearded Vulture © Vulture Conservation Foundation

Hans Pohlmann voorzitter van de Gieren Beschermingsorganisatie met de dode lammergier

© Vulture Conservation Foundation

Hans Pohlmann van de Vulture Conservation Foundation bemerkte via de zender die de lammergier bij zich droeg dat het dier niet meer in beweging was.  Hij trof de levenloze lammergier aan naast een windturbine aan de Schervenweg. " Er zijn mogelijkheden om dit te voorkomen en de meeste windparken treffen geen maatregelen. Dus ben ik met de dode vogel naar het park gegaan om ze te confronteren met de gevolgen van hun windmolens."

Aanpassen windmolens

Hans Pohlman en met hem vele andere vogelliefhebbers vinden dat er bij de aanvraag van een vergunning voor een windmolen ook een aanpassing hoort: rust windmolens uit met detectiesystemen. " In windpark Krammer te Zeeland wordt een systeem gebruikt op de windmolens die ervoor zorgt dat de wieken automatisch stoppen met draaien als er een grote vogel in de buurt is. Dat systeem zou wat ons betreft op alle windmolens moeten zitten."

Ook Vogelbescherming Nederland vindt dat er meer maatregelen genomen moeten worden om vogels te beschermen: " Naast het detectiesysteem is ook het zwart schilderen van de top van een molenwiek een oplossing om de zichtbaarheid van windmolens voor roofvogels te vergroten, zo is gebleken uit onderzoek".

Autopsie

De lammergier werd eind deze week naar Wageningen Universiteit gebracht waar het dier door twee onderzoekers van team dierenecologie, Hugh Jansman en Ralph Buij, werd opengesneden. Dat het dier door de windmolen werd gedood daar was geen twijfel over mogelijk. De vogel had naast een gebroken nek ook veel inwendig letsel.

Meer over:

lammergier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Ogentroost
Ogentroost28 mei 2021 - 13:12

Yvonne, de mens is een van de domste dieren.

yvonne7
yvonne728 mei 2021 - 12:03

Schrijnend dit, maar het is naar mijn mening niet de windmolen die de jonge lammergier gedood heeft. Het is een feit dat deze windmolens absoluut veel vogelvriendelijker gemaakt zouden moeten worden, maar vanaf dat de eerste berichten kwamen hield ik mijn hart al vast. Dit begon al eerder bij de overmatige belangstelling die het afgedwaalde dier in ons land kreeg. Vogelaars die hier naar hun eigen zeggen voor 'de kick' die het geeft op afkomen, dit kan het natuurlijke gedrag van de lammergier beïnvloedt hebben. Er wordt gesproken over een puberend dier, maar niemand weet hoe het jong hier terecht gekomen is, of het mogelijk al enigszins verzwakt was. En hoe opgejaagd het dier zich misschien gevoeld heeft waardoor het minder alert was voor de overige gevaren. We hebben al eens eerder zoiets gezien met de sneeuwuilen op Vlieland. Hoeveel van deze prachtdieren moeten er nou nog sneuvelen voor de mens tot inkeer komt?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.