NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Seabin haalt plastic uit zee

23 dec 2015
  •  
leestijd 1 minuten
plastic-afval.jpg
Twee Australische surfers, Andrew Turton en Pete Ceglinski, hebben een nieuwe manier ontwikkeld om troep in de zee op te ruimen. Ze maakten een drijvende afvalemmer die in verbinding staat met een pomp. Die pomp zorgt voor zuigkracht waardoor afval in het water de emmer in loopt. 
Opvangen
De afvalemmer, de Sabin, kan afval, olie en wasmiddelen uit het water opvangen. Het is de bedoeling om de Sabin in havens of meren op te hangen. Het gefilterde water wordt weer terug gepompt. Het afval blijft in een ‘catch bag’ zitten. Wanneer de zak vol is, wordt de zak vervangen. 
De ontwikkelaars zijn gevestigd in Mallorca. Via crowdfunding proberen ze genoeg geld bij elkaar te verzamelen om de Seabin door te ontwikkelen. Uiteindelijk willen ze bijdragen aan een schone zee en gezond zeeleven. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.