Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Schultz van Haegen moet cijfers luchtkwaliteit op orde brengen'

  •  
03-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_111744.jpg
De overheid heeft de cijfers over de luchtkwaliteit in Nederland nog steeds niet op orde, blijkt uit een reportage van RTL nieuws vandaag. Milieudefensie heeft de Tweede Kamer er in 2010 en 2011 bij herhaling al op gewezen dat de berekeningen van de luchtkwaliteit vaak gebaseerd zijn op onjuiste verkeersgegevens. Een jaar geleden heeft de Kamer een motie aangenomen waarin een betere controle op de rekenmodellen werd geëist. Ivo Stumpe van Milieudefensie: “Het Kabinet heeft duidelijk niets gedaan om de basisgegevens van de rekenmodellen te controleren en te verbeteren. Rijkswaterstaat, Provincies en gemeenten vullen vaak zo maar wat in. We rekenen de lucht schoon en echte maatregelen blijven uit.”
Op veel locaties wordt vaak van veel minder voertuigen uitgegaan dan er in het echt rijden, en files die er dagelijks staan worden niet meegerekend. De concentratie fijnstof is dan ook op veel plekken hoger dan op dit moment blijkt uit de berekeningen. Het inademen van fijnstof is schadelijk voor de gezondheid. Het leidt tot longklachten en hart- en vaatziekten en de vieze lucht veroorzaakt de vroegtijdige sterfte van vele duizenden mensen per jaar. Daarnaast moet Nederland sinds 2011 voldoen aan de Europese fijnstofnorm. Stumpe: “Alles wijst er op dat we daar niet aan kunnen voldoen, wat kan leiden tot gigantische boetes uit Brussel.”
Milieudefensie wil dat de politiek alsnog komt met een deugdelijke monitoring van de luchtkwaliteit. Stumpe: “Het beste is om veel meer echt te gaan meten. Maar we moeten ook de gegevens in de rekenmodellen goed controleren. Daar baseren we ons beleid immers op.” De milieuorganisatie wil dan ook dat alle plannen voor het opvoeren van de maximumsnelheden in de koelkast worden gezet tot de werkelijke cijfers over de luchtkwaliteit bij de overheid bekend zijn.
Bron: Milieudefensie

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.