Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schulden kwijtgescholden voor natuurbescherming

  •  
30-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Hornbill-oerwoud-Borneo.jpg
De Verenigde Staten schelden Indonesië een deel van hun nationale schuld kwijt, in ruil voor de toezegging dat het land dit geld gebruikt om de natuur op het eiland Borneo te beschermen. De twee landen ondertekenen vandaag een overeenkomst met deze strekking.
De organisaties Wereld Natuur Fonds (WNF) en The Nature Conservancy (TNC) stonden aan de basis van de regeling en adviseren de Indonesische en Amerikaanse overheid over de opzet van het natuurbeschermingsprogramma.
 
Groene hart
De overeenkomst heeft betrekking op een bedrag van ruim 19 miljoen euro (26 miljoen US$). Daarnaast dragen WNF en TNC ieder 1,4 miljoen euro (2 miljoen US$) bij aan de overeenkomst die tot doel heeft om een van meest soortenrijke natuurgebieden op aarde – het groene hart van Borneo- te beschermen. De komende 5 à 7 jaar adviseren de organisaties de Indonesische regering hoe deze het geld zo kan inzetten dat een optimaal resultaat voor de natuur behaald kan worden. Daarbij staat een aantal doelstellingen centraal: bescherming van de soortenrijkdom op het eiland, het tegengaan van de uitstoot van broeikasgas door aantasting van de bossen en verbetering van de leefomstandigheden van de lokale bevolking.
Win-winsitutatie
“Hier is nou echt sprake van een win-winsituatie. Indonesië ziet zijn nationale schuld dalen. Aan de andere kant kunnen grote stappen worden gezet ter bescherming van een de meest waardevolle natuurgebieden op aarde en duizenden mensen die direct van deze natuur afhankelijk zijn,’’ zegt Johan van de Gronden, directeur van het Wereld Natuur Fonds.
Orang-oetan
Het Hart van Borneo is het centrale gebied op Borneo, waar nu nog grote stukken ongerept regenwoud voorkomen. De oerbossen vormen niet alleen het leefgebied van de bedreigde orang-oetan, de Sumatraanse neushoorn en de olifant, maar ook voor lokale bevolkingsgroepen. Grootste bedreigingen voor de natuur op Borneo is overmatige en illegale houtkap, ontbossing ten behoeve van de aanleg van oliepalmplantages, en bosbranden.
Innovatief
Het is niet de eerste keer dat WNF aan de basis staat van een dergelijke regeling waarbij op een innovatieve manier fondsen voor natuurbescherming worden gevonden. Sinds 1989 zijn soortgelijke regelingen getroffen voor Madagaskar, Bolivia, Zambia, de Filippijnen, Gabon en Costa Rica. Deze landen hebben een relatief laag inkomen per hoofd van de bevolking, zijn nauwelijks in staat om geld uit te trekken voor natuurbescherming terwijl ze juist veel bijzondere en waardevolle natuur binnen de landsgrenzen hebben, aldus het Wereld Natuur Fonds.
Bron: Wereld Natuur Fonds
Foto: kahadee

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.