Vroege Vogels

Schuiven met fourageergebieden ganzen nu mogelijk

  •  
12-07-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_123180.jpg
Provincies mogen foerageergebieden voor ganzen van elkaar overnemen. Dat heeft de provincie Friesland dinsdag bekendgemaakt.
In tien Nederlandse provincies kunnen boeren een vergoeding krijgen als ze grasland vrijlaten om als 'keuken voor ganzen' te dienen. Per provincie is een maximum gesteld voor het aantal hectares dat wordt vergoed. Van de in totaal 80.000 hectare die het ministerie vergoedt, is 30.000 beschikbaar voor Friese boeren.
De Friese melkveehouders hebben echter 50.000 hectare aangedragen. Mocht een andere provincie hectares 'over hebben', dan kan Friesland die hectares overnemen met behoud van de vergoeding. Dat schuiven met foerageergebied met behoud van de vergoeding kon eerder niet.
Volgens de provincie zien Friese boeren het belang van de vergoeding voor foerageergebieden, die 150 à 200 euro per hectare bedraagt, beter in dan boeren elders. ,,Het gaat niet zo goed met de boeren, dus zoeken ze andere inkomstenbronnen'', aldus een zegsvrouw van de provincie. Ook is in Friesland relatief veel grasland en dat trekt weer ganzen aan. Behalve Friesland hebben Zuid-Holland en Gelderland met beide 10.000 hectare en Zeeland met 8000 hectare de grootste foerageergebieden.
Het ministerie van LNV zegt de provincie te hebben laten weten ,,dat de minister er niet negatief tegenover staat''. Landbouwminister Veerman is echter op vakantie. Een definitief besluit laat daarom op zich wachten. Op welke termijn dat besluit gaat worden genomen kon het ministerie nog niet zeggen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.