Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schuilen voor slecht zomerweer

  •  
20-08-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
163 keer bekeken
  •  
zomerweer.jpg
De recente zomerdip speelt niet alleen terrasjesgasten en festivalgangers parten, ook insecten moeten een schuilplaats zien te vinden tijdens ongunstige weersomstandigheden.
Wilde bijen hebben hiervoor verschillende strategieën ontwikkeld. En bij één van die strategieën spelen bloemen een heel bijzondere rol.Dat bijen echte zonnekloppers zijn is genoegzaam bekend. Met hun bedrijvig gezoem en gebrom zorgen zij voor de perfecte soundtrack van een zonnige zomerdag.
Bij wisselvallig of koud weer verdwijnen ze echter van het toneel om bij de eerste zonnestralen opnieuw hun zenuwachtige bedrijvigheid tentoon te spreiden. Waar trekken deze dieren heen bij koude of regenweer een waar bevinden ze zich ’s nachts?
Mannen buiten de deur
De meeste wilde bijen maken een eigen nest in de grond, in holle stengels, in dood hout of in oude muren. Vrouwtjes maken gretig gebruik van deze beschutte plek om te schuilen voor ongunstige weersomstandigheden. Mannetjes, die nauwelijks betrokken zijn bij de nestbouw of voedselaanvoer voor de nakomelingen, worden echter letterlijk en figuurlijk aan de deur gezet. Bij parasitaire soorten, die zelf geen eigen nest bouwen, slapen zowel mannetjes als vrouwtjes onder de blote sterrenhemel. Je kan deze soorten terugvinden onder bloemen of aan stengels, waar ze zich vastklemmen met hun kaken.
Samen slapen
Bijen zijn koudbloedige wezens, wat betekent dat hun lichaamstemperatuur afhankelijk is van die van de omgeving. Door gebruik te maken van lange beharing of vleugeltrillingen kan de inwendige temperatuur wat op peil gehouden worden. Maar niet elke bij is even harig en vleugeltrillingen vreten energie. Een isolerende schuilplek is dan ook meer dan welkom. Zo kunnen mannetjes vaak rustend aangetroffen worden in holtes. Aggregaties zijn hierbij niet vreemd, ook bij soorten die overdag een territoriaal gedrag vertonen. ’s Nachts worden de vijandigheden echter aan de kant geschoven en slapen de mannetjes broederlijk naast elkaar.
Schuilen in een bloemenbed
Ook bloemen worden vaak als schuilplaats gebruikt. Dit fenomeen was reeds bekend uit de 18e eeuw. Linnaeus vernoemde er in 1758 zelfs een nieuwe soort bij naar. De naam Apis florisomnis betekent letterlijk: ‘bij die slaapt in een bloem’. We kennen deze soort beter onder zijn huidige naam, de Ranonkelbij (Chelostoma florisomne). De mannetjes van Ranonkelbijen kunnen inderdaad vaak al slapend aangetroffen worden in boterbloemen, de voornaamste stuifmeelbron voor vrouwtjes.
Ook van andere gespecialiseerde bijen is bekend dat mannetjes in de buurt van de foerageerplanten slapen. Bij het ontwaken zijn ze zo steeds gegarandeerd van de aanwezigheid van vrouwelijk schoon. In bloemen van diverse klokjessoorten kan je zo bij valavond mannetjes (maar ook vrouwtjes) aantreffen van de Tweekleurige zandbij, de Klokjesdikpoot en de Grote en Kleine klokjesbij.
Slaapplek in ruil voor bestuiving
De zeldzame Libanese bergplant Iris cedretti gaat nog een stapje verder en maakt gebruik van het schuil- en slaapgedrag van wilde bijen voor haar eigen bestuiving. Deze plant biedt geen nectar aan als lokmiddel voor bestuivende insecten. Toch wordt ze overdag bezocht door diverse soorten houtbijen (Xylocopa) die op zoek zijn naar het zoete goedje en zo zorgen voor bestuiving. ’s Nachts wordt deze plant verder bestoven door slapende langhoornbijen (Eucera). In ruil hiervoor bieden de bloemen bescherming en een droog en warm onderkomen. Zeg nu zelf, wie wil er nu geen matras van bloemblaadjes… ?
Tekst: Jens D'Haeseleer (Natuurpunt Studie)
Bron: Natuurbericht.nl
Foto (cc) Marcel030NL
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.