Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schrikken levensgevaarlijk voor libel

  •  
01-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
libel_07.jpg
Soms schrik je ergens zo erg van dat je je bijna 'dood' schrikt. Voor mensen is dit natuurlijk een uitdrukking maar niet voor libellenlarven. Wanneer een larve van een libel alleen al een vijand ziet, kan hij al gaan hemelen. Zelfs wanneer hij ergens veilig verscholen zit en de vijand de larve niet ziet.
Aan de universiteit van Toronto gingen biologen opzoek naar larven van het libellensoort Leucorrhinia intacta . De larven werden in een aquarium geplaatst. Daar konden de larven een vis zien en ruiken maar de vis kon niet bij de larven komen. Het sterftecijfer bleek hoger bij de larven die de vis wel hadden gezien dan de larven die de vis niet hadden gezien.
Er werd ook een tweede experiment gedaan. Weer werden larven geconfronteerd met de vis waarna de onderzoekers ze lieten opgroeien tot een libel. Ook hierbij sneuvelde 11 procent voordat ze een libel waren geworden. Bij de larven die stressloos op konden groeien, haalden maar 2 procent het niet.
Een van de biologen concludeerde: “Hoe meer we leren over hoe dieren omgaan met stress, des te vaker we ontdekken dat stress de kans op sterfte vergroot”.
Bron: Kijk
Foto: mhckok32
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.