Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Schouten wil minder opvang van zeehonden

13 jul 2018
  •  
leestijd 1 minuten
robbe-3080459_1280
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vind dat zeehonden niet meer opgevangen moeten worden, tenzij ze gewond zijn geraakt door menselijk handelen. Er zou voortaan een 'handen af' moeten gelden voor zieke of gestrande dieren. De minister schaart zich achter de adviezen die uit het rapport van de wetenschappelijke adviescommissie zeehondenopvang komen. Vorige zomer sprak onze verslaggever Rob Buiter met professor Ton Groothuis over het onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen waar de adviescommissie hun advies op heeft gebaseerd. 
Wanneer zou je pups weg moeten halen? 
Volgens het officiële protocol moet een jonge zeehond opgevangen worden als die twee uur alleen ligt maar u it het onderzoek blijkt dat jonge zeehonden veel langer alleen kunnen blijven dan gedacht, soms wel tot acht uur. Een onverwachte uitkomst was dat jongen melk krijgen van verschillende moeders. Het kan zelfs schadelijk zijn om jongen die alleen liggen weg te halen omdat moeders dagen blijven zoeken naar hun jong en dat levert ze stress op. En het jong mist in de opvang de vroege socialisatie fase en dat kan grote gevolgen hebben voor het latere sociale gedrag. 
Pieterburen
Zeehondencentrum Pieterburen is blij dat de minister zich heeft uitgesproken over de adviezen van de commissie. Volgens directeur Niek Kuizenga had het wel wat sneller gemogen maar hij ziet het als een steun in de rug dat de minister zich kan vinden in de adviezen. Hij hoopt dat er nu echt gewerkt gaat worden aan een modern wetenschappelijk gefundeerd opvangbeleid. 

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.