Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schotse hooglanders eten alternatief

  •  
16-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
502 keer bekeken
  •  
schotsehooglander_1968Tj.jpg

© Fotograaf: 1968Tj

Door de winter is het voedselaanbod van grote grazers flink afgenomen, waardoor dieren op zoek gaan naar minder smakelijke alternatieven. De Schotse hooglander eet bijvoorbeeld in deze periode veel meer bast van bomen en struiken. Deze zit nog vol met broodnodige mineralen.
Broekpolder
Vooral de kardinaalsmuts en linde vallen ten 'prooi' aan de Schotse hooglanders. In de Broekpolder bij Vlaardingen zijn veel verschillende plantensoorten met harde bast gevestigd zoals populier, linde, abeel, kornoelje, vliet en linde. Omdat Schotse hooglanders vorig jaar maart toegang kregen tot dit gebied valt goed te bepalen welke soorten bij de rossige runderen in de smaak vallen.
Winterdieet
Waar de Schotse hooglander in eerste instantie veel knoppen en twijgen van de vlier en kornoelje naar binnen werkte, bestaat het dieet deze periode vooral uit blad van de braam en dus de bast van de kardinaalsmuts en de linde. De vraat van de Schotse hooglanders is niet destructief: kardinaalsmuts en linde kunnen herstellen, zelfs als de bast rondom is verdwenen. Het jaar daarna maken ze een secundaire, minder smakelijke bast aan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.