Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schotse geboortegolf op de Veluwe

  •  
24-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schotsehooglander_1968Tj.jpg

© Fotograaf: 1968Tj

De ongeveer 170 Schotse hooglanders in Nationaal Park Veluwezoom hebben al veel jonge aanwas. Sinds het eerste kalfje in februari zijn er ondertussen al 16 jonge dieren die het levenslicht hebben gezien. Het is een bezoekje aan het Nationaal Park waard, maar doe wel voorzichtig.
Bescherming van ma én pa
De wollige, soms nog wat onhandige kalfjes zijn een aandoenlijk gezicht. Het is lastig voor te stellen dat ze zullen uitgroeien tot stieren en koeien van vijf- tot achthonderd kilo. En het zijn juist die volwassen dieren waar de bezoeker wel rekening mee moet houden, want naast de moeders zullen ook de stieren heel beschermend zijn voor hun jonge grut. Hou daarom altijd minimaal 25 meter afstand van de dieren. Komen ze naar je toe, vergroot dan weer de afstand.
‘Hoveniers’
In Nationaal Park Veluwezoom zijn de Schotse hooglanders belangrijke grazers. Ze houden onder meer heidevelden open. De landschappen in het Nationaal Park blijven hierdoor gevarieerd, wat weer bijdraagt aan een hoge biodiversiteit.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.