Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schoon de sloten ecologisch

19-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
948 keer bekeken
  •  
Sloten ecologisch schonen baggerspuit

Baggerspuit

© Henny Radstaak

Het schonen van sloten, eigenlijk een jaarlijks terugkerende klus om te zorgen dat in de landbouwgebieden het water goed kan blijven stromen en kan worden afgevoerd, gebeurt vaak veel te rigoureus. Met het oog op een natuurinclusieve landbouw een grotere biodiversiteit in het agrarisch gebied is Living Lab Friesland bezig met het geven aan demonstraties van ecologisch schonen van sloten, bedoeld voor boeren en loonwerkers, die vaak door boeren, gemeenten of het waterschap worden ingehuurd om zo’n sloot schoon te maken.

Een sloot vol leven

Door een simpele aanpassing in het werken met de maaikorf en een deel van de begroeiing te laten staan, krijgen slootdieren de kans om te vluchten en worden planten zo min mogelijk beschadigd. Dit levert een sloot vol leven op, met een grote variatie aan planten, vogels, vissen, amfibieën en insecten. Anoula Voerman maakte de poster ‘Een sloot vol leven’, die laat zien hoe een boerensloot er uit kan zien als je hem op een ecologische manier schoont. De poster (hier te downloaden als pdf) is bedoel om boeren, loonwerkers en waterschappen te inspireren om te werken aan een biodivers landschap.

Download hieronder de poster  ‘Een sloot vol leven’ van Anoula Voerman:
poster ecologisch sloot schonen

Poster 'Een sloot vol leven'

© Anoula Voerman

Goed voor vogels, vissen en insecten

Anne Jansma van Living Lab: “van oorsprong kwam in Friesland de prachtige waterplant krabbenscheer voor, belangrijk voor zwarte sterns en de groene glazenmaker, een bijzondere libellensoort. Daar zie je nu bijna niks meer van in het boerenland, dat kan dus anders”. Een van de maatregelen is bijvoorbeeld dat de maaikorf, die wordt ingezet bij het schonen van sloten, halverwege de sloot of een halve meter voor het talud omhoog wordt gehaald, met de bedoeling dat 25 – 75% van de vegetatie blijft staan. Hierdoor kunnen vissen voor de maaikorf weg komen en worden ze niet tussen de vegetatie geklemd en op de kant gezet. Doordat het grootste deel van de sloot wordt geschoond, blijft de waterdoorstroom gegarandeerd, zegt Living Lab. Toch is een enkele loonwerker nog wel sceptisch: “dit moet je niet bij de brede waterschaps-sloten doen, die moeten echt een snelle afvoer van water garanderen. Anders krijgen boeren natte voeten en dat willen ze niet”.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.