Vroege Vogels

Schoolpleinen in Nederland moeten groener

  •  
18-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1062 keer bekeken
  •  
Ingrid de Graaff, basisschool Kiemkade en Vincent van der Veen, IVN natuureducatie

Ingrid de Graaff, basisschool Kiemkade en Vincent van der Veen, IVN natuureducatie

© Vroege Vogels

Op woensdag 14 juni was het nationale buitenspeeldag. Op deze dag worden kinderen gestimuleerd om naar buiten te gaan en zo kunnen zij van de natuur genieten. Verslaggever Merlijn Schneiders ging op deze dag langs bij basisschool Kiemkade in Bergen op Zoom. Een school die er voor het gekozen om het schoolplein in te richten met 'diverse biotopen'.  Tegels zijn eruit gehaald en vervangen voor groen.

Groene schoolpleinen

Op het schoolplein van  Kiemkade zijn onder andere een schoolvijver, paddenpoel, wildweide, houtsingel en zelfs een vlindertuin te vinden. De kinderen doen hier onderzoek en kunnen op deze manier meer in contact komen met de natuur. Vincent van der Veen zet zich namens IVN natuur educatie in voor de vergroening van schoolpleinen; "60% van de schoolpleinen in Nederland zijn een soort stenen woestijn. Elke school zou eigenlijk een natuurrijk schoolplein moeten hebben." 

Verslaggever Merlijn Schneiders in gesprek met basisschool kinderen

Buiten biologielokaal

Leerkracht Ingrid merkt dat er steeds meer scholen zijn die natuurlijk spelen op de kaart zetten. "Naast het spelen in de natuur is voor ons ook het natuurlijk leren belangrijk, vandaar dat wij verschillende biotopen hebben." Volgens de leerlingenraad is het ook erg belangrijk dat kinderen lekker buiten kunnen spelen: "We vind het oneerlijk dat andere scholen alleen maar stenen hebben en wij in de natuur zitten."

In samenwerking met Kinderen voor Kinderen deden we de onderstaande oproep om tijdens het buitenspelen op zoek te gaan naar onze Nationale Bloem: het madeliefje.

Verandering

IVN Natuureducatie is een petitie gestart met als doel dat alle schoolpleinen gezond en groen zijn in 2030. Met deze petitie hoopt de organisatie politiek Den Haag te overtuigen van de normalisering van groene schoolpleinen en lokalen. "Het is wel van belang dat hier actief over nagedacht wordt. Ik hoop een toekomst te zien waar kinderen met de natuur tot bloei kunnen komen", aldus Vincent van der Veen. 

Meer over:

schoolplein
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.