Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schonere sloten door nieuwe wetgeving

  •  
27-04-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sloot_05.jpg
Waterplanten en -dieren hebben baat bij de in het jaar 2000 ingevoerde wetgeving voor het gebruik van landbouwgif. Sloten in Drenthe en Groningen bevatten 84 procent minder gifstoffen dan voorheen. Dat blijkt uit onderzoek van waterschap Hunze en Aa's.
Het zogeheten Lozingenbesluit Open teelt en Veehouderij bepaalt dat boeren hun gewassen op minstens 1,5 meter van de sloten moeten verbouwen. Zo komt er minder gif in het water.
Ook is het gebruik van moderne sproeisystemen verplicht. Hierdoor wordt er preciezer op de planten gericht en zijn de druppels zwaarder, waardoor er minder gif wegwaait. Bij harde wind mag er helemaal niet worden gesproeid.
De doelstelling van het waterschap was een vermindering van 90 procent. Dat dit niet is gehaald, komt omdat niet alle boeren hebben meegewerkt. Toch is het waterschap tevreden: 94 procent van de agrariërs heeft wel meegewerkt.
Medewerkers van Hunze en Aa's zullen de komende tijd blijven controleren om de sloten schoon te houden en mogelijk nog schoner te krijgen. Ook boeren zijn hierbij gebaat, want met de behaalde resultaten lijkt een nog strengere wet van de baan, zei R. Boonstra van het waterschap.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.