Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schonere lucht tijdens coronacrisis voorkomt voortijdige sterfgevallen

  •  
30-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hollandse lucht

Hollandse lucht

© Foto chrisfotos

De verbeterde luchtkwaliteit in Europa als gevolg van de coronamaatregelen heeft gezondheidsvoordelen opgeleverd die gelijk zijn aan het voorkomen 11.300 voortijdige sterfgevallen. Dat concluderen onderzoekers van het Centre for Research on Energy and Clean Air in Helsinki.

De afgelopen maand bleven honderden miljoenen mensen in Europa thuis vanwege de coronapandemie. Volgens de onderzoekers is tijdens die periode de impact van luchtvervuiling op ziektes die daardoor veroorzaakt of verergerd worden drastisch gedaald.

Voor hun studie hielden de wetenschappers de luchtkwaliteit in 21 Europese landen tegen het licht. De gemiddelde Europeaan werd volgens het onderzoek in de dertig dagen voor 24 april 37 procent minder blootgesteld aan stikstofdioxide en 12 procent minder aan fijnstof.

"Je kunt het vergelijken met iedereen in Europa die een maand lang stopt met roken", zei onderzoeksleider Lauri Myllyvirta over de bevindingen. "Onze analyse benadrukt de enorme voordelen voor de volksgezondheid en de levenskwaliteit die kunnen worden behaald door fossiele brandstoffen snel en op een duurzame manier te verminderen."

Bron: ANP

Meer over:

luchtvervuiling
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

schilderes
schilderes1 mei 2020 - 16:12

De lucht is alleen maar schoner in de hogere regionen, wat natuurlijk ook fijn is.Beneden is de lucht alleen maar vies of viezer: kijk op teletekst pagina 711. Ik hou dat al 2 jaar bij. Dus voor onze longen is er dus nog steeds geen goed nieuws.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.