Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schonere lucht door nieuwe milieuvergunning Corus

  •  
29-10-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
corus_01.jpg
De Raad van State gaf in mei al opdracht voor een test om de rookgassen van de sinterfabriek te reinigen met een doekfilter. De vergunning schrijft die test voor en gaat nog een stap verder. Als het doekfilter goed blijkt te werken, moet een dergelijk filter op alle sinterfabrieken worden geïnstalleerd. Dit kan leiden tot een halvering van de uitstoot van fijnstof en zware metalen en een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van dioxines. Bij staalfabrieken in andere landen worden al met succes doekfilters gebruikt.
De oorspronkelijke vergunning schreef een meetprogramma voor waarmee het onmogelijk was om goed te controleren hoeveel schadelijke stoffen Corus uitstoot. In de nieuwe vergunning moet de uitstoot van zware metalen en dioxines veel vaker gemeten worden, waardoor een betere controle mogelijk is.
De nieuwe milieuvergunning van Corus bepaalt ook dat zij geen kwikhoudende afvalstoffen meer mag hergebruiken in het productieproces. Nu komt daardoor nog veel kwik via de schoorsteen in de lucht terecht. Met deze maatregel zal de kwikvervuiling van de lucht aanzienlijk afnemen.
De nieuwe milieuvergunning van Corus is het gevolg van een bezwaarprocedure bij de Raad van State door onder andere Natuur en Milieu en de Milieufederatie Noord-Holland. De Raad van State oordeelde in mei van dit jaar dat milieuvergunning van Corus aangepast moest worden, omdat de provincie te slappe milieueisen aan Corus stelde. De nieuwe milieuvergunning van Corus laat duidelijk zien dat een beroepsprocedure van milieuorganisaties kan leiden tot een concrete verbetering van de luchtkwaliteit. Daarmee voldoet de vergunning van Corus eindelijk aan de Europese milieuregels, waaraan ook andere bedrijven in Europa moeten voldoen. De uitspraak van de Raad van State heeft er ook toe geleidt dat de provincie en milieu-inspectie zijn wakker geschud. Zij nemen hun rol als vergunningverlener en controleur nu weer serieus, zo getuigt de nieuwe vergunning.
Bron: SNM

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.