Vroege Vogels

Schoner rioolwater door slimmere toevoer

  •  
17-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Riool

© Riool - Bron Pixabay

Meer medicijnresten, landbouwgif en hormonen uit rioolwater halen kan met dure nieuwe technieken, maar het kan waarschijnlijk ook door bestaande zuiveringsinstallaties beter te benutten. Waterschap Vechtstromen begint in Emmen een project waarin een slimmere toevoer van afvalwater moet leiden tot een beter eindresultaat: schoner water met minder zogeheten microverontreinigingen.

Nieuwe techniek is duur

"Op de langere termijn ontkomen we niet aan nieuwe technieken, maar het is veel te duur om die op korte termijn overal in Nederland te bouwen. Er wordt ook nog volop onderzoek gedaan naar de meest wenselijke methodes", vertelt een woordvoerder van het waterschap. "Onze vraag was: hoe kunnen we met wat er al staat er meer uitwringen?"

Gelijkmatig mogelijke toevoer

Waterschap Vechtstromen zoekt de oplossing in een zo gelijkmatig mogelijke toevoer. Om dat te bereiken, worden de rioolpompen zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. "We willen zo min mogelijk pieken in het rioolsysteem. Nu kan het nog dat de pompen het ene kwartier allemaal aanstaan en het andere kwartier allemaal uit. We denken dat we betere resultaten kunnen krijgen als de pompen meer naar elkaar gaan kijken."
Als dat lukt, blijft het vervuilde water langer in de zuiveringsinstallatie. Daar halen bacteriën de verontreiniging eruit. De proef in Emmen moet dit najaar beginnen.
Bron: ANP

Meer over:

riool
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.