Schoner milieu: nog 999 lantaarnpalen te gaan
• 20-11-2007
• leestijd 2 minuten
De eerste lantaarnpaal langs een provinciale weg in Drenthe is maandag al ‘symbolisch’ verwijderd. De komende drie jaar zullen nog 999 lantaarnpalen volgen: 30 procent van de Drentse lantaarnpalen langs wegen en fietspaden worden geruimd. ‘Doel is het energieverbruik in de provincie te verminderen en tegelijkertijd lichthinder terug te dringen’, licht Gedeputeerde Tanja Klip van Milieu (VVD) de opruimactie toe.
UitlegKlip heeft begrip voor angstvisioenen van bezorgde ouders die vrezen dat hun kinderen ’s avonds en in de donkere wintermaanden niet meer veilig de weg op kunnen. Kinderen kunnen wellicht ongezien van de fiets worden getrokken, is de vrees, of lastige verkeerssituaties niet meer goed overzien.
Klip benadrukt dat zowel de verkeersveiligheid als de sociale veiligheid grondig is onderzocht. Zo heeft TNO onderzoek gedaan op de N386. Automobilisten werd gevraagd tweemaal een traject af te leggen: eenmaal met alle openbare verlichting aan en een aantal weken later zonder verlichting op de rechte stukken. Op kruispunten was de verlichting teruggebracht naar een minimumniveau. TNO concludeerde dat er geen nadelig effect was op de verkeersveiligheid.
Klip: ‘Er is ook oriënterend onderzoek gedaan naar de sociale veiligheid. Per locatie is bekeken of het weghalen van een lantaarnpaal verantwoord is.’
De Drentse actie is volgens Klip niet ingegeven door de oproep van minister Cramer van Milieubeheer, die half oktober gemeenten en provincies opriep alle onnodige lichten uit te doen. Drenthe was al voor de oproep van Cramer ‘intensief en innovatief’ bezig met energiebesparing, zegt Klip. ‘We buigen ons al langer over manieren om het energieverbruik terug te dringen. We zijn ook aan het onderzoeken of de lantaarnpalen die wel gehandhaafd blijven, met energiezuinige lampen of zonnecellen kunnen worden uitgerust.’