Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Schone lucht Europa belangrijk voor Nederland

8 jun 2016
  •  
leestijd 2 minuten
schone_lucht.jpg
Met deelname aan het programma Batumi Action for Cleaner Air steunt staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) een aanpak van alle landen op het Europese continent om luchtverontreiniging verder terug te dringen. Zij zegde haar medewerking toe aan dit programma tijdens een conferentie van de Verenigde Naties in Georgië die gaat over luchtkwaliteit en duurzaamheid. De Nederlandse ervaring met verbetering van luchtkwaliteit en kennis over meetmodellen moeten andere landen gaan helpen. Vooral in oostelijk Europa is nog veel winst te halen met een goed luchtkwaliteitsbeleid.

‘Aangewaaide luchtvervuiling’ 

Dijksma: ‘Luchtvervuiling houdt niet op bij de grens, dus samenwerking tussen landen is de enige manier om dit probleem aan te pakken. Meer dan de helft van de vervuiling in Nederland komt aangewaaid uit het buitenland. Deze deal is daarmee niet alleen goed voor een schonere lucht in andere landen, ook Nederland gaat hiervan profiteren. Naast kennis van het RIVM en het KNMI met het maken van betrouwbare modellen, gaat Nederland ook voorbeelden inbrengen hoe wij ons vervoer vergroenen, zoals de afspraak die ik onlangs met de OV bedrijven maakte dat alle bussen in 2025 elektrisch zijn.’
 

Lucht steeds schoner.
De luchtkwaliteit in Nederland wordt jaar op jaar beter. Bijna overal zitten de waarden van schadelijke uitstoot onder de normen die in de Europese Unie gelden. Dit is het gevolg van het Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) dat zeven jaar geleden samen met provincies en gemeenten is gestart. De luchtvervuiling is onder meer teruggebracht door technieken om de uitstoot van de industrie te zuiveren, de inzet van schonere brandstoffen in het vrachtverkeer en energiebesparing. Voor de paar knelpunten in binnensteden is vorig jaar een actieplan opgesteld om daar ook de lucht sterk te verbeteren.
Bron: Rijksoverheid

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.