Vroege Vogels

Scholieren vinden meer vuil op Nederlandse stranden

  •  
18-04-2006
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_128911.jpg
De vervuiling van de Nederlandse stranden is het afgelopen jaar toegenomen. Dat blijkt uit het Coastwatch onderzoek 2005 van de Stichting De Noordzee. Nederlandse scholieren hebben vorig jaar voor de stichting in totaal 83,5 kilometer strand onderzocht. Zij vonden meer vuil dan ooit in de afgelopen tien jaar, aldus de stichting maandag.
De toenemende vervuiling heeft de stichting verbaasd. ,,Sinds 2004 gelden nieuwe regels voor schepen om in de havens afval af te leveren. Dan is het vreemd dat daar geen positief resultaat van is te zien'', zegt woordvoerder Eddy van Well.
De stichting pleit daarom voor een andere financieringsregeling voor de afgifte van vuil in de havens, die de drempel om het afval af te leveren verlaagt. ,,We pleiten voor een 100 procentsfinanciering, waardoor de afvalheffing voor de schepen wel hoger wordt, maar de schepen altijd al hun vuil kwijt kunnen zonder daarvoor extra te betalen. Nu krijgen ze voor een deel van het vuil achteraf nog een rekening gepresenteerd.''
Voor het onderzoek werkt de stichting samen met twintig scholen in het voortgezet onderwijs. De scholieren uit de onderbouw vonden het afgelopen jaar gemiddeld 239 stuks zwerfvuil op het strand. Een jaar eerder werden gemiddeld 180 stuks zwerfvuil gesignaleerd. Ongeveer 42 procent van dat vuil was afkomstig van schepen uit zee, 21 procent van toeristen en de herkomst van 36 procent was onbekend.
Het onderzoek wordt dinsdag in Den Haag aangeboden aan de Kamercommissie Verkeer en Waterstaat. Enkele scholieren zullen de stichting daarbij assisteren.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.