Scholieren bedenken effectieve aanpak blauwalg
• 19-03-2009
• leestijd 1 minuten
Negen scholieren uit Eindhoven hebben wetenschappers van de Wageningen Universiteit gewezen op een werkzame manier om blauwalg te bestrijden. Dat meldde de universiteit donderdag.
De vier jongens en vijf meisjes uit Eindhoven deden onlangs mee aan de First Lego League, een internationale techniekwedstrijd waarbij jongeren oplossingen bedachten voor het klimaatprobleem. De scholieren besloten de strijd aan te gaan met cyanobacteriën. Deze blauwalgen gedijen bij warm weer goed in waterplassen. Zwemmers kunnen ziek worden als er te veel cyanobacteriën in het water zitten.
De scholieren kwamen op het idee om de blauwalg te bestrijden met de waterzuiverende zaden van de
Moringa oleifera
, een boom die in de tropen en subtropen voorkomt. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit namen de proef op de som en concludeerden dat de methode werkt. Het idee was nog nooit eerder getest, aldus de wetenschappers.
De universiteit onderzoekt nog welke werkzame stof er precies in de zaden zit. Miquel Lurling van de leerstoelgroep Aquatische ecologie en waterkwaliteitsbeheer van Wageningen Universiteit denkt overigens niet dat nu het wondermiddel tegen blauwalg is gevonden. ,,Je hebt er behoorlijk grote hoeveelheden van nodig. Maar op kleine schaal in de tropen zou het goed kunnen werken'', stelt de wetenschapper.
In Wageningen is ook onderzoek gaande naar andere bestrijdingsmethoden. Zo hebben blauwalgen fosfata nodig om te groeien. Er is succes geboekt met een methode waarin het fosfaat naar de bodem daalt, waarna een laag klei ervoor zorgt dat het fosfaat niet meer vrijkomt.
Bron: ANP