Vroege Vogels

Scholekster op het dak? Geef het door!

  •  
19-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4394 keer bekeken
  •  
Scholekster

© Fotograaf: RWillemsen

Het broedseizoen van de scholekster staat voor de deur. Deze ‘bonte piet’ in stijlvol zwart-wit met zijn karakteristieke oranje-rode snavel en roze poten broedt van oudsher aan de kust en in weilanden. Al een lange tijd is hun broedsucces daar veel te laag, waardoor de aantallen scholeksters snel afnemen. Er zijn scholeksters die zich vestigen op daken in steden. Echter kent de stad nieuwe gevaren en is over de nieuwe manier van broeden weinig bekend. 
Rafael Martig: “De trend is zorgelijk. Scholeksters kunnen wel 45 jaar oud worden maar de laatste jaren zijn er erg weinig jongen meer grootgebracht. Bij de dakbroedende scholeksters in de stad lijkt het wel iets beter te gaan, maar zeker weten doen we dat niet en het gaat nog om relatief weinig vogels. Een paartje bij voetbalclub Asser Boys heeft op het dak van hun kantine zo al vier jaar achtereen succesvol jongen grootgebracht. In plaats van mossels en andere schelpdieren als hoofdmenu kiezen de scholeksters dan voor wormen en emelten, die ze vooral uit bermen en grasland halen. Hiermee voeren ze ook hun kuikens, tot het moment dat die zelf kunnen vliegen”

Eerste landelijk onderzoek

De nieuwe opgerichte Stichting Onderzoek Scholekster en bioloog Rafael Martig starten een nieuw ‘citizen science’ onderzoek, via de website scholeksterophetdak.nl . Met als doel om deze vogel gericht te kunnen helpen overleven. Het is de eerste keer dat er op landelijke schaal specifiek onderzoek wordt gedaan naar scholeksters die broeden op daken. Het meerjarige onderzoek wordt mede gesteund door Sovon Vogelonderzoek Nederland, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Vogelbescherming Nederland.

Help mee!

Signaleer jij een broedende scholekster op een dak? Geef het door via de website scholeksterophetdak.nl. Hierbij dien je een aantal gegevens in te vullen, zoals de locatie van het nest en het aantal eieren. Het invullen kost maar een paar minuten. Met de gegevens die door burgers worden ingevoerd kan er gekeken worden hoe de scholekster geholpen kan worden om te overleven.

Meer over:

scholekster
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Klungel1981
Klungel198131 mei 2020 - 15:16

Zevenaar vandaag 2 laten zich goed horen! Echt heel mooi

Cato2013
Cato20133 jun. 2019 - 17:24

hier in Leusden op een eurowoning zit er ook één op het dak, die laat zich goed horen dus we weten dat ze er zijn.

Frans Mulckhuijse
Frans Mulckhuijse6 apr. 2019 - 9:42

Op het groendak van het stadhuis in Almere broedt al meer dan 10 jaar een scholeksterpaartje.

Ria Bos
Ria Bos2 apr. 2019 - 13:22

wij hebben een Scholekster op het dak en ik wil dat melden, maar de website scholeksterophetdak.nl werkt niet, de pagina blijft blanco. Waar kan ik terecht om dit te melden?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.