Vroege Vogels

Schitterend gekleurd snot (fotoserie)

  •  
02-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
330 keer bekeken
  •  
slijmzwam_Broekj.jpg

© Fotograaf Broekj

In het bos kom je ze weleens tegen: gekleurde hoopjes snot die zich uiterst traag voortbewegen. Dit zijn slijmzwammen: glad, glibberig en wonderlijk mooi gevormd.
rossigbuikkussen_Elsken

© Rossige buikkussen - fotograaf Elsken

Een slijmzwam start zijn leven als eencellige. Deze eencellige versmelt met soortgenoten tot een eenheid, het zgn. plasmodium.
heksenboter_euroblinkie

© Heksenboter - fotograaf Euroblinkie

Het geheel kan er uitzien als een klodder slijm en zich gedragen als een gigantische amoebe. Een organisme dat beweegt door van vorm te veranderen.

Troskalknetje - fotograaf Euroblinkie
Als gekleurd snot kruipt het vervolgens over bijvoorbeeld rottend hout op jacht naar voedsel.
blotebillenzwam_macrodaan

© Blotebilletjeszwam - fotograaf macrodaan

Het is gebleken dat slijmzwammen zelfs een zeker 'intelligent' gedrag vertonen. Ze zijn in staat om in een doolhof de kortste weg naar een voedselbron te vinden.
dropkussen_jwerther

© Dropkussen - fotograaf J. Werther

Bij gebrek aan voedsel gaat het vloeibare plasmodium over tot een zwamachtige leefwijze en produceert miljoenen sporen.
Wetenschappers er nog niet uit tot welke groep de verschillende soorten slijmzwammen behoren: schimmels, planten, dieren of is het toch een aparte levensvorm.
Bron: Wikipedia en blog van Kees Boele

Meer over:

slijmzwam
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Edo Leiden
Edo Leiden13 nov. 2021 - 19:54

Wow, wat een prachtige foto's ! Is ook bekend door welke stoffen die prachtige metalige en wolkige kleuren van deze zwammen ontstaan. En ze bewegen zegt de tekst. Moet hierbij denken aan (een vorm van) {misschien nog onbekend} nanomagnetisme. Hoe detecteert zo'n zwam een weg naar voedsel? Idd veel vragen maar dit is een superimpuls om morgen weer eens mijn eigen tuin te onderzoeken met de macro. We gaan weer veel moois zien en tegemoet. Hartelijke groet uit Leiden.

knIbbeltje
knIbbeltje24 okt. 2020 - 12:01

Het is geweldig dat er nog zoveel te ontdekken is!!!! We weten eigenlijk nog weinig van de natuur(aarde) hoewel het tegendeel lijkt "we weten al zoveel" groet Knibbeltje

idassi
idassi24 okt. 2020 - 7:27

Erg interessant. Jammer dat hier de Peervormige Draadwatjes van de foto niet worden besproken. Kunnen die zich ook voortbewegen, of zijn er ook “vaste” slijmzwammen?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.