Vroege Vogels

'Schipholdirectie, stop dwarsbomen milieuregels'

  •  
03-02-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_139785.jpg
Milieudefensie en bewoners hebben het hoofdkantoor Schiphol enige tijd bezet om een nieuwe koers voor het bedrijf uit te stippelen. De actievoerders heben in het pand gewerkt aan plannen om Schiphol schoner en stiller te maken.
De actievoerders uit onder meer Amsterdam, Hoofddorp, Leiden, Haarlem, Assendelft, Castricum en Zwanenburg maken zich grote zorgen over de wensen van Schiphol bij de evaluatie van de Wet Luchtvaart, die nu in volle gang is. Campagneleider Verkeer van Milieudefensie, Joris
Wijnhoven: 'Schiphol wil flexibele regels, zodat ze kunnen blijven groeien. Overschrijdingen op de ene plek willen ze compenseren op andere plekken. Maar zo zijn omwonenden vogelvrij. De politiek moet eerdere milieubeloftes nakomen. Nu wijken voor Schiphol zet de deur open voor megagroei en nog meer overlast voor honderdduizenden mensen.'
Tien puntenplan
Milieudefensie en de omwonenden, voor de gelegenheid formeel gekleed, gebruiken de komende 24 uur om een Tien puntenplan verder uit te werken voor een duurzame luchthaven. Elementen in dit plan zijn: een verbod op nachtvluchten, sloop van de Oostbaan, het respecteren van de milieunormen tot het beloofde niveau van 1990, tolheffing op de autowegen rond Schiphol en maatregelen om stillere en schonere vliegtuigen te bevoordelen.
Behalve het bespreken van verbeterplannen voor de luchthaven, zijn (telefonische) interviews gehouden met bewonersgroepen in de regio. John Stuwart van het Londense bewonersplatform HACAN was te gast en gaf een presentatie over zijn actie-ervaringen met de luchthaven Heathrow. Ook was er een sollicitatieronde om een nieuwe directeur voor de luchthaven te zoeken, iemand met oog voor de buren en hart voor milieu.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.