Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Schimmel kan landbouwgif vervangen

6 okt 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Boer.jpg
Boeren en tuinders krijgen waarschijnlijk een alternatief voor het gif waarmee ze hun gewassen beschermen tegen insecten. Een speciaal gekweekte schimmel, de Pandora neoaphidis , moet de oogst op natuurlijke wijze beschermen.

Eerste kweekpot

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) heeft woensdag de eerste kweekpot met deze schimmel geplaatst in de kas van een paprikakweker in Bergschenhoek. Sluipwespen zorgen ervoor dat de schimmel door de kas wordt verspreid. De wespen vliegen met de schimmel aan hun pootjes heel gericht naar planten met luizen waarna de luizen door de schimmel worden gedood.

Meer duurzame alternatieven

Ook andere bedrijven experimenteren met duurzame alternatieven. Zo wordt bekeken of roofmijten schadelijke mijten weghouden bij de bollen- en appelteelt en moet het planten van afrikaantjes ervoor zorgen dat de lelies niet worden aangetast door aaltjes. Van Dam is blij met deze koers: landbouw moet natuurlijker en deze proeven helpen daarbij, vindt hij.
Bron: ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.