Vroege Vogels

Schimmel belemmert herstel zeegras

  •    •  
24-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zeegras_07.jpg
Het lukt maar niet om zeegras terug te krijgen in de Waddenzee en de Grevelingen, het watergebied tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Onderzoekers zijn er nu achter dat waterschimmels verwant aan de aardappelziekte de boosdoeners zijn. Het zeegraszaad sterft erdoor.
De schimmels, die ook elders in Europa en Amerika voorkomen, belemmeren de zaadkieming van het zeegras, aldus de onderzoekers, onder wie Laura Govers van de Radboud Universiteit in Nijmegen. De schimmels zijn lid van een familie die behalve aardappels ook druivenranken en eiken in Californië en eucalyptusbomen in Australië aantasten.

Proeven voor herstel

Wereldwijd zijn veel zeegrasvelden hard achteruitgegaan. Die in de Waddenzee zijn na 1930 verdwenen. Deze velden vormden een belangrijke kraamkamer voor vissoorten zoals haring en droegen bij aan de hoge biodiversiteit van het gebied. Ook maakten ze het water helderder en droegen ze bij aan kustbescherming door de golfslag te dempen. Daarom onderzoeken biologen of zeegrasherstel in de Nederlandse Waddenzee mogelijk is.
Bron: ANP en Radboud University

Meer over:

zeegras
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.