Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schillenboer terug op straat

  •  
15-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
IMG_20160613_103537832

© Schillenboer Rob Passelima

Sinds kort is een oud fenomeen weer terug te zien in het straatbeeld van Hengelo: de schillenboer. Drie keer in de week komt deze met zijn bakfiets het etensafval ophalen bij hoogbouwbewoners. Dit is een twee jaar durende pilot van de Gemeente Hengelo om te zien of er belangstelling is.
Schillenboer
De schillenboer was in Nederland tot laat in de 20ste eeuw een vrij normaal fenomeen in het straatbeeld. Een vuilnisophaler die met een kar of wagen aan de deuren kwam voor groentenafval, korsten brood en ander afval dat als veevoer gebruikt kon worden. Door afvalscheiding in gft, plastic en restafval verdween deze langzaam uit het straatbeeld. Maar nu is er in Hengelo een proef gestart om te zien of er belangstelling voor een schillenboer is.
Op drie plekken in Hengelo start een proef om etensresten op te halen bij hoogbouwwoningen. Veel van deze woningen hebben geen groene container in de buurt en de resten belanden daardoor vaak bij het restafval. Nu kunnen de buurtbewoners hun etensafval deponeren in speciale groene emmertjes en deze legen bij de schillenboer met zijn bakfiets, de zogenaamde 'voedselfiets' . De bewoners kunnen gratis meedoen aan de proef. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt besturen deze bakfietsen begeleidt door sociale werkplaats SWB. De etensresten worden daarna door de schillenboer naar een groentuin gebracht en verwerkt tot compost in een zogenoemde rocketcomposter. Deze compost wordt weer gebruikt in de (biologische) groentuin en plantsoenen. Zo proberen ze de cirkel rond te maken.
Proef
De afgelopen jaren zijn er al eerder proeven geweest met de schillenboer in Nederland maar daar verdween deze vrij snel door gebrek aan belangstelling. In Hengelo is er tot nu toe veel animo. Er lopen ook in andere steden, zoals Rotterdam en Deventer, ideeën om in de nabije toekomst proeven te starten met de schillenboer. Met name bij woningen die niet beschikken over een tuin of groencontainer zou dit een goede oplossing kunnen zijn om het etensafval op te nemen in de kringloop.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.