Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schildraaf lijkt op een ekster met een ravenkop

  •  
04-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1387 keer bekeken
  •  
schildraaf

© Schildraaf - Fotograaf Rob Belterman

“Er zit weer eens een vreemde vogel in Groningen. Deze schildraaf is mogelijk vanuit Engeland hier gekomen of een ontsnapt exemplaar. Wel bijzonder om deze Afrikaanse witborstkraai in Nederland tegen te komen”, schrijft fotograaf Rob Belterman bij zijn foto op de Fotopagina.

Vliegt van Den Oever naar Schier

Het is inderdaad een opmerkelijke vogel. Als je vluchtig kijkt, lijkt het wel een ekster met een ravenkop. De schildraaf ( Corvus albus ) is 22 mei 2019 voor het eerst gemeld op Waarneming.nl vanuit Den Oever. Vervolgens stroomden de waarnemingen binnen.
“Een prachtige vogel die je normaal gesproken in Afrika ziet. Maar is deze nou zeer zeldzaam of zeer ontsnapt? Wat het geval ook is, het blijft een magnifiek mooie vogel,” aldus een waarnemer. De kraaiachtige vloog daarna door naar het Groningse plaatsje Leens en zorgde voor een toeloop van vogelaars. Nu wordt de schildraaf op Schiermonnikoog gezien.
De schildraaf is niet geringd en heeft tevens een beschadigde rechtervleugel. Dit kan erop wijzen dat hij getemd is en uit zijn verblijf is ontsnapt. Mogelijk heeft hij wel een chip op zich waarmee de eigenaar is terug te vinden.

Schilraaf of witborstkraai

In het Nederlands wordt deze vogel schildraaf genoemd. De schildraaf komt voor in grote delen van Afrika ten zuiden van de Sahara. In het Afrikaans heet de vogel juist witborstkraai. Hij lijkt ook op een kraai, maar heeft een langere staart, vleugels en poten met een opvallend witte borst. De vogels worden tot 50 centimeter groot en leven van allerlei insecten, hagedissen en vruchten. In Afrika zijn ze vaak in de buurt van mensen te vinden, zoekend naar restvoedsel soms zelfs in groten getale.
In Engeland worden de vogels wel vaker in het wild waargenomen, waarschijnlijk zijn dit ook ontsnapte exemplaren. Een schildraaf, gehouden in Knaresborough Castle, North Yorks, ging vorige jaar nog viraal op sociale media vanwege zijn verbazingwekkende imitatie van een Yorkshire-accent 'Y'alight, love! '

Meer over:

schildraaf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.