Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schiermonnikoog donkerste plek van Nederland

  •  
16-10-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
968 keer bekeken
  •  
nachtvdnacht_01.jpg
Schiermonnikoog is de donkerste plek van Nederland! ’t Hoge Land in Gronin-gen staat op nummer twee en de Friese Waddenkust op de derde plaats. Dit blijkt uit onderzoek van De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu, uitgevoerd door bureau Sotto le Stelle.
De donkerste plekken van Nederland zijn in kaart gebracht voor de viering van de vijfde De Nacht van de Nacht op 24 oktober a.s.. Die nacht zijn er honderden duistere activiteiten in Nederland om te genieten van de schoonheid van het donker.
De donkerste gebieden per provincie
Voor het onderzoek naar de donkerste plek in Nederland zijn in 41 donkere gebieden, verdeeld over de provincies, lichtmetingen verricht.
De donkerste gebieden per provincie:
Friesland - Schiermonnikoog
Groningen - Hoge Land
Gelderland - Landgoed Welna
Drenthe - Drents-Friese Wold
Overijssel - Nationaal Landschap Noordoost- Twente
Zeeland - Oostkapelle
Noord-Brabant - De Peel
Flevoland - Roggebotzand
Limburg - Maasduinen
Zuid-Holland - Kop van Goeree
Noord-Holland - Amstelmeer e.o.
Utrecht - Gelderse Vallei
Onderzoek Donkerste Plek
De mate van duisternis wordt in Nederland bepaald door kunstmatige verlichting vanaf de grond. Het licht dat van steden naar boven straalt, kan in een straal van ruwweg 50 kilometer weer naar beneden komen en daarmee de hemel helderder maken. In Nederland is de hemel daarom grijs of zelfs geel.
De mate van duisternis bepaalt hoeveel sterren je kunt zien. Op Schiermonnikoog zijn op een onbewolkte maanloze nacht ongeveer drieduizend sterren te zien, terwijl dat in een gebied zoals Roggebotzand in Flevoland gedaald is naar 1.600 sterren. In de Gelderse Vallei zijn dat er nog maar zeshonderd.
Achtergrond Nacht van de Nacht
Nederland is inmiddels één van de meest verlichte landen ter wereld. Die verlichting neemt jaar-lijks drie tot vijf procent toe. En dat terwijl driekwart van de Nederlanders een donkerdere nacht wil en lichtvervuiling aan bijna de helft van de mensen het zicht op de sterrenhemel ontneemt.
Op zaterdag 24 oktober vindt voor de vijfde maal de Nacht van de Nacht plaats. Met de Nacht van de Nacht vragen Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties aandacht voor de schoonheid én de functie van de duisternis, die steeds meer onder druk staan door de alsmaar toenemende verlichting. Een donkerder Nederland is goed voor trekvogels, nachtdieren en mensen.
Voor meer informatie over de Nacht van de Nacht kijk op www.nachtvandenacht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.