Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schepen ontgassen - illegaal - hun tank!

  •  
25-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Krispijn Beek

© Krispijn Beek. foto: Rob Buiter

Ontgastoerisme wordt het genoemd: schepen die hier illegaal hun resten gas komen lozen. Het gaat om schepen die bijvoorbeeld benzeen hebben vervoerd. Nadat ze hun lading hebben gelost, eist de nieuwe opdrachtgever dat het ruim brandschoon is, zodat een nieuwe lading niet wordt vervuild met restjes benzeen. Maar waar laat je die restjes? 'Die laten de schippers gewoon de lucht in vliegen', vertelt onderzoeksjournalist Krispijn Beek van de website Sargasso. 'Het is officieel verboden, maar omdat er nauwelijks mogelijkheden zijn om op een nette manier van het gas af te komen, varen de schippers gewoon een rondje met het ruim open.'

Controles

In Duitsland controleert de overheid streng op het illegaal ontgassen, maar in Nederland niet. Vandaar dat schepen gewoon even de grens over steken en weer terugvaren zodra het ruim schoon is geblazen.'Het probleem zit hem in de gescheiden verantwoordelijkheden', zegt Beek. 'Rijkswaterstaat constateert met behulp van snuffelpalen dat schepen benzeen of andere vluchtige stoffen laten vliegen, maar zij hebben geen bevoegdheid om het provinciale verbod op ontgassen te handhaven. Ondertussen zijn dit wel kankerverwekkende gassen', aldus Beek.

Handhaven

Beek vindt het absurd dat de provincies wel het ontgassen verbieden, maar vervolgens geen vergunningen geven aan bedrijven die een oplossing hebben om op een nette manier van de restjes gas af te komen. Want die oplossing bestaan wel degelijk.
Op de website Sargasso houdt Kripsijn Beek een dossier bij over het ontgassen.

Meer over:

schepen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.