Vroege Vogels

Schelpen zoeken

  •    •  
03-07-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
335 keer bekeken
  •  
schelp_TheoBosboom
Het nonnetje, het gevlekt koffieboontje en de pelikaansvoet. Schelpen met prachtige namen die je alle drie kunt vinden op de Nederlandse stranden. Maar naast deze inheemse soorten rukken ook de exoten flink op.  Om de veranderingen in schelpenland te volgen heeft de Nederlandse malacologische vereniging Spirula  een nieuwe schelpenzoekkaart moeten maken. Daarop prijken nu namen als : Amerikaanse zwaardschede, Filipijnse tapijtschelp, en Amerikaanse boormossel.

Ballastwater

Veel exoten onder de schelpen vinden hun weg naar onze kust via ballastwater. Schepen nemen in de haven van vertrek ballastwater in vanwege de stabiliteit. Op de plaats van bestemming bijvoorbeeld een grote haven als Rotterdam wordt het ballastwater – samen met alle daarin aanwezige waterorganismen – geloosd.
Maar schepen kunnen invasieve exoten ook via de scheepsromp mee nemen. In de haven van vertrek hechten allerlei (zee)waterorganismen aan de romp die mee kunnen liften tot aan de haven van aankomst.

Win een kaart

Vroege Vogels krijgt veel foto’s binnen van onze luisteraars en kijkers. Maar het strandleven is daarbij sterk ondervertegenwoordigd. Vandaar, ook uit eigen belang, onze oproep om een foto in te sturen van een schelp. Zie je een muiltje, een wulk of een wenteltrap liggen, schroom niet, pak je camera en plaats je  foto op onze fotopagina. De mooiste inzendingen worden beloond met de net nieuwe schelpenzoekkaart !

Meer over:

#schelpen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.