Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Scheet van een bever

12 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Scheet van een bever
Martin van Zuylen probeerde een bever in het donker te vinden. In eerste instantie is er niet zoveel te zien maar dan laat de bever van zich horen. Dus zet vooral je geluid aan!
Bevers zijn terug van weggeweest. Nadat de bever in Nederland in 1826 was uitgestorven, is hij de afgelopen 30 jaar weer volop te bewonderen in de Nederlands natuur. In 1988 werden de eerste bever uitgezet in de Biesbosch en 1994 werden de bevers geherintroduceerd in de Gelderse Poort.
De meest recente uitzetting vond plaats in 2008 bij het grensgebied tussen Groningen en Drenthe. De meeste bevers werden gefokt onder andere bij Natuurpark Lelystad. Sommige van die bevers zijn toen ontsnapt en nu leven er meer dan 140 bevers op verschillende plekken in Flevoland. Als je bevers wil vinden moet je kijken in het overgangsgebied tussen land en water zoals moerassen, langs beken, rivieren en meren.
De bever geeft de voorkeur voor rustige meren en rivieren omringt door broekbossen met wilgen en essen. Het maakt niet uit of nu gaat om stromend of stilstaand water. Wel is een waterdiepte van minimaal 50 cm een vereiste. Als het water minder dan 50 cm diep is en er is stromend water, dan worden er dammen gebouwd om de gewenste waterdiepte te krijgen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

JterHaar
JterHaar13 okt 2018 - 9:57

Hahaha Weet je zeker dat het de bever was die een scheet liet? :-)