Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Scheepvaart een beetje schoner

  •  
13-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
scheepvaart.jpg
Op de grote internationale milieutop voor de scheepvaart in Londen is vrijdag een klimaatakkoord gesloten. De totale CO2-uitstoot in deze sector moet in 2050 zijn gehalveerd in vergelijking met 2008. Daarna moet de internationale scheepvaart zo snel mogelijk volledig klimaatneutraal gaat werken. In 2030 moeten schepen gemiddeld al 40 procent minder uitstoten. Het is voor het eerst dat de scheepvaart dergelijke concrete maatregelen neemt om klimaatverandering tegen te gaan. De zeevaart stoot wereldwijd 2,5 procent van alle broeikasgassen uit. Op de top is verder een begin gemaakt met een verbod op stookolie in het Noordpoolgebied. Dat verbod zou in 2021 in moeten gaan. Eelco Leemans van milieukoepel de Clean Arctic Alliance was bij de top en vertelt zondag in de radio-uitzending wat er is bereikt.

Geen stookolie

Belangrijkste onderwerp op de milieutop is een verbod op zware stookolie in het Arctisch gebied. Zeven landen, waaronder Nederland, hebben hierover een voorstel ingediend. Zij pleiten voor het gebruik van alternatieven voor stookolie. Het andere onderwerp dat op tafel ligt is het aanpakken van de broeikasgassen.

Veel uitstoot door scheepvaart

De scheepvaart is verantwoordelijk voor een grote uitstoot aan roet en zwavel. Ter vergelijking, de zestien grootste containerschepen stoten net zo veel zwavel uit als alle auto's ter wereld. Veel schepen gebruiken bunkerolie, de meest vervuilende olie die bestaat. Maar omdat het ook de goedkoopste brandstof is, zijn scheepvaartmaatschappijen niet echt op zoek naar alternatieven.
De top is georganiseerd door de milieucommissie van de Internationale Maritieme Organisatie (de scheepvaart-tak van de VN). De Clean Arctic Alliance (CAA) is een samenwerking van internationale natuurorganisaties, onder wie het WNF en Greenpeace. De CAA stelde eerder een ‘Arctic Commitment’ op en roepen bedrijven en zeevaartorganisaties op zich daarbij aan te sluiten.

Meer over:

scheepvaart
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.