Vroege Vogels

Scheefbloemwitje vliegt steeds verder

  •  
26-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
scheefbloemwitje

© Foto: Pieter Vantieghem

De uitbreiding van het scheefbloemwitje gaat nog harder dan verwacht. Uit het buitenland is bekend dat er in een jaar grote afstanden kunnen worden overbrugd, maar dat er al in 2017 waarnemingen uit Wageningen zouden zijn, hadden medewerkers van de Vlinderstichting niet gedacht. De vlinder vliegt nog enige weken door, dus hoe ver zal hij nog naar het noorden en westen oprukken?

Trekdrang van het scheefbloemwitje

Uit de publicaties over de sterke uitbreiding in Duitsland komt wel naar voren dat vooral de septembergeneratie een sterke trekdrang heeft en juist dan de grootste afstanden aflegt. Deze waarneming uit Wageningen is zo’n 70 kilometer verwijderd van Arcen en zelfs 90 kilometer vanaf de locatie bij Enschede. Het lijkt waarschijnlijk dat ook tussen deze plaatsen het scheefbloemwitje aanwezig is. Bovendien vliegt de soort nog tot ver in oktober en hij zou maar zo nog 30 of 50 kilometer verder kunnen worden aangetroffen.

Vlinders melden

De Vlinderstichting vraagt iedereen om extra alert te zijn op witjes en goed te kijken of je wellicht met een scheefbloemwitje te maken hebt. De vrouwtjes zijn goed te herkennen aan de ver doorlopende zwarte vleugelpunt en de grote, vierkante en vaak wat holle vlek op de voorvleugel. Mannetjes zijn lastiger van klein koolwitje te onderscheiden. Als je een scheefbloemwitje denkt te zien, geef de waarneming door via Waarneming.nl of Telmee en doe er altijd even een foto bij, het liefst van de bovenzijde.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.