Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Scheefbloemwitjes uit Duitsland komen er aan

23 mei 2017
  •  
leestijd 1 minuten
scheefbloemwitje

© Foto: Pieter Vantieghem

Het scheefbloemwitje is in acht jaar tijd in Duitsland 800 kilometer opgeschoven en nu is Nederland aan de beurt. Al eerder berichtte De Vlinderstichting over de opmars van het scheefbloemwitje.
In Duitsland zit het scheefbloemwitje sinds 2010 behoorlijk in de lift. In 2015 werd de vlinder voor het eerst waargenomen in Nederland op de Sint-Pietersberg en bij Posterholt. In het voorjaar van 2016 werden zowel volwassen exemplaren als rupsjes gevonden, opnieuw bij Posterholt. In Zuid-Limburg koloniseerde het scheefbloemwitje vervolgens in september 2016 elk dorp in het heuvelland.

Scheefbloemwitje in Limburg

Ook dit voorjaar is het scheefbloemwitje al op een aantal plaatsen in Zuid-Limburg aangetroffen. Hij lijkt zich daar nu echt gevestigd te hebben. Kijkend naar de situatie in Duitsland, dan ligt het in de lijn der verwachtingen dat de uitbreiding van het scheefbloemwitje in Limburg en Oost-Brabant door zal kunnen gaan.

Scheefbloemwitje melden

Woon je het oosten van ons land woont: let op alle witjes, en al helemaal als ze bij de scheefbloemen in uw tuin blijven rondhangen. Je moet dan wel eerst een scheefbloem voor in de tuin kopen, wel biologisch geteeld! En geef je waarnemingen dan door via een email naar de Vlinderstichting, of voer ze in op telmee.nl of waarneming.nl.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar