Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Schedel van mammoet met ongewoon formaat ontdekt

20 sep 2016
  •  
leestijd 2 minuten
mammoet schedel

© Mammoet schedel gevonden op Santa Rosa Island - National Park Service

De 13.000 jaar oude schedel van de mammoet is ontdekt in Californië. Volgens de archeoloog Don Morris van het Channel Islands National Park is de vondst zeer opvallend en zeldzaam en draagt het een grote wetenschappelijke waarde met zich mee. De schedel van een mammoet heeft namelijk een zeer ongewoon formaat, aldus de archeologen in de Washington Post .

Soort?

De wetenschappers hebben nog geen idee welke soort mammoet dit zou kunnen zijn. Het is te klein om afkomstig te zijn van de vier meter hoge Colombiaanse mammoet die zo'n miljoen jaar geleden voorkwam in Noord-Amerika. Tevens is het fossiel weer te groot om te behoren tot dat van een dwergmammoet. Laastgenoemde, zijn Columbiaanse mammoeten die evolueerden tot kleinere vormen van maar 2 meter groot doordat ze op een eiland leefden. In deze omgeving was minder voedsel beschikbaar en hoefden ze zich niet te verdedigen tegen hun natuurlijke vijanden.

Slagtanden

Naast het ongewone formaat van de schedel, roepen ook de slagtanden van de opgegraven mammoet vragen op. Eén van de gebogen tanden is namelijk volgroeid en ruim een meter lang, karakteristiek voor een volwassen dier. Terwijl de andere tand een stuk korter en minder gebogen is, wat juist voorkwam bij juviniele mammoeten. De wetenschappers vermoeden dat het dier nog niet volwassen was en een bijzondere plek had in de evolutie.

Vervolg onderzoek

Was de mammoet nog een tiener van een grote Collumbiaanse mammoet en moest deze nog groeien? Was het een dwerg vorm die toevallig extreem groot was of toont het fossiel een soort van tussenvorm tussen beide? Door het bestuderen van de grote van de tanden en de dikte van het tandglazuur hopen de archeologen de leeftijd en de dood van de mammoet te achterhalen en zo wat antwoorden op deze vragen te kunnen geven.

Goed bewaard

De schedel is een van de best geconserveerde fossielen tot nu toe en is bijna volledig intact, aldus de archeologen. Het fossiel werd uitgehakt uit een rots op Santa Rosa Island, een 26 kilometer lang eiland voor de kust van Californië dat bij het natuurpark hoort.
Bron: Washington post

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.