Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schatkamer Naturalis - De walvis

  •  
05-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2010 is door de VN uitgeroepen tot het Internationale jaar van de Biodiversiteit . NCB Naturalis is het kennisinstituut op het gebied van biodiversiteit in Nederland. Reden voor Vroege Vogels om eens een kijkje achter de schermen van NCB Naturalis te nemen, om meer te weten te komen over de werkzaamheden van wetenschappers en anders medewerkers die bij dit instituut werken. Deze week deel zes van deze serie.
Op 8 oktober 2009 werd in de zee tussen Ameland en Terschelling een dode walvis gevonden. Het was een jonge mannetjesbultrug van ruim 8 meter lang. Het dier werd het strand opgesleept en ontleed door medewerkers van Naturalis. Vervolgens werd het karkas naar Leiden gebracht. Duncan Reeder, preparateur bij Naturalis heeft de botten van alle vleesresten ontdaan en mooi wit opgebleekt. Naturalis is blij met deze nieuwe aanwinst omdat dit het eerste complete skelet is wat in de collectie wordt opgenomen. In deze aflevering krijgt de bultrug van Ameland een laatste rustplaats in de Raamsteeg, waar Naturalis vroeger zat. De grootste zoogdieren worden hier opgeborgen in enorme, speciaal ontworpen kasten.
De bultrug is een van de grotere walvissoorten met een maximale lengte die kan varieren van 12 tot 15 meter. Bultruggen zijn gemakkelijk herkenbaar. Ze hebben een gedrongen lichaamsbouw en zijn deels zwart van boven. De kop en de onderkaak zijn bedekt met knobbels. Het wijfje wordt groter dan het mannetje. Een volwassen exemplaar weegt 25 tot 30 ton.
Als een bultrug onderduikt wordt de rug sterk gekromd en komt de kleine rugvin als een soort bult boven water. Vandaar de naam bultrug. Bultruggen leven van vis en krill. Ze jagen op vis door deze aan te vallen of door met hun vinnen op het water te slaan. Een groep bultruggen legt een cirkel van luchtbellen om een school vis en slaat dan toe. Bultruggen komen in alle wereldzeeën voor.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.