Schatkamer Naturalis - De expeditie
• 05-03-2010
• leestijd 2 minuten
2010 is door de VN uitgeroepen tot het Internationale jaar van de Biodiversiteit.
NCB Naturalis
is het kennisinstituut op het gebied van biodiversiteit in Nederland. Reden voor Vroege Vogels om eens een kijkje achter de schermen van NCB Naturalis te nemen, om meer te weten te komen over de werkzaamheden van wetenschappers en andere medewerkers die bij dit instituut werken. Deze week deel vijf van deze serie.
Eens in de twee jaar organiseert Naturalis een grote expeditie.
Een internationaal zee-onderzoeksteam onder leiding van Bert Hoeksema van Naturalis is tussen 22 oktober en 17 november 2009 op expeditie op Ternate geweest. Het vulkanische eiland Ternate maakt deel uit van de Noordelijke Molukken.
Over het zeeleven in dit gebied in Oostelijk Indonesië is nog maar weinig bekend. Tijdens deze expeditie is geprobeerd de biodiversiteit van dit gebied in kaart te brengen. Er is van alles door de onderzoekers verzameld, zoals garnalen, krabben, slakken, koralen en sponzen. In deze aflevering van Schatkamer Naturalis komen de opgedoken schatten in Leiden aan en worden ze in het laboratorium uitgepakt. Charles Fransen, specialist kreeftachtigen, is heel blij met een nieuw ontdekte, doorzichtige garnaal.
In de zeeën rond Ternate komen ook veel soorten garnalen voor. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat juist de garnaal heel goed is in verstoppertje spelen. Garnalen leven op een gastheer, zoals een zeelelie of een olifantsoor (spons) of een zakpijp. Deze garnalen zijn in staat om de gedaante van zijn gastheer aan te nemen. Een garnaal die op een zeelelie leeft kan precies het kleurpatroon van deze zeelelie aannemen. De band tussen garnaal en gastheer is dan ook zeer hecht: 1 soort garnaal kan slechts op 1 gastheer leven.
Elk jaar worden er nog nieuwe soorten en nieuwe samenlevingen van plant en dier (associaties) ontdekt.