Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schatkamer Naturalis - De edelstenen

  •  
26-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
2010 is door de VN uitgeroepen tot het Internationale jaar van de biodiversiteit. NCB Naturalis is het kennisinstituut op het gebied van biodiversiteit in Nederland. Reden voor Vroege Vogels om de een kijkje achter de schermen van NCB Naturalis te nemen, om meer te weten te komen over de werkzaamheden van wetenschappers en anders medewerkers die bij dit instituut werken.
Wat bij een groot deel van het publiek niet weet is dat NCB Naturalis een grote collectie edelstenen in haar verzameling heeft. Edelstenen zijn zeldzame mineralen die uit de aardkorst komen. Voorbeelden hiervan zijn diamant, robijn, aquamarijn en smaragd.In de toren liggen duizenden van deze kostbare stenen in dozen opgeslagen.
Mooie en bijzondere edelstenen zijn zeldzaam en de vraag hiernaar is altijd groter dan het aanbod. Want wie wil er niet zo’n kostbare steen in zijn bezit hebben? Daarom worden edelstenen vaak syntetisch -dus in de fabriek- nagemaakt. Deze stenen zien er dus precies hetzelfde uit en hebben exact dezelfde eigenschappen als die kostbare edelstenen uit de aardkorst, maar zijn natuurlijk een stuk minder waard.
NCB Naturalis stelt haar kennis aan het bedrijfsleven, maar ook aan particulieren, beschikbaar voor een objectief oordeel over de identiteit van edelstenen en parels.
Hanco Zwaan is wetenschappelijk onderzoeker geologie bij Naturalis, en in deze aflevering treft hij een pakketje met smaragten op zijn bureau aan van een juwelier die wil weten of ze echt zijn of nagemaakt in een fabriek. Hanko onderzoekt dit en laat een aantal toppers uit de eigen collectie zien. Deze edelstenen  vormen een goede referentie bij de werkzaamheden die hij voor bijvoorbeeld de juweliersbrache doet. Wat is nou echt en wat niet?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.