NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Schapenhouders moeten wolven weren met stroomdraad

17 apr 2020
  •  
leestijd 2 minuten
heideschapen_Fotograafjokenijenhuis

© Heideschapen - Fotograaf jokenijenhuis

Alle schapen- en geitenhouders op de Veluwe moeten voor 2022 rond hun kuddes een afrastering met stroomdraden spannen om wolven te weren. De provincie Gelderland moet daarvoor subsidie geven. Omdat er in Nederland ook steeds vaker wolven zwerven, zou die maatregel ook moeten gelden voor dierenhouders langs bekende 'wolvencorridors' door het land.

Schade door wolvenaanvallen

Dat adviseert de Wolvencommissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel. De commissie heeft zich gebogen over maatregelen tegen schade door wolvenaanvallen. Gelderland stelde de commissie in, omdat zich in die provincie de eerste wolven vestigden. Maar de adviezen van de commissie gelden voor elk gebied waar wolven een territorium kiezen, zoals bijvoorbeeld in Drenthe lijkt te gebeuren. Dierenhouders, grondeigenaren en overheden gaan de adviezen bespreken.

Na uitvoerig onderzoek in binnen- en buitenland blijkt volgens de commissie dat een afrastering met stroomdraden van laag bij de grond tot 1,20 meter hoog het meest effectief is. Door de schok van stroomdraden leren wolven dat schapen en geiten geen aantrekkelijke prooi zijn. Zo'n aanval laten ze dan al heel snel achterwege, aangezien ze pijnlozer aan wild als prooi kunnen komen.

Afrasteringen tegen wolven

Dierenhouders die voor 2022 goede maatregelen hebben genomen, houden ook daarna recht op een schadevergoeding. Maar, waarschuwt de commissie, het zal nog moeite kosten om iedereen te overtuigen van de noodzaak. En die is er, want afrasteringen tegen wolven werken alleen goed als iedereen meedoet. "De weerstand tegen de komst van de wolf is nog groot. Veel boeren en grondeigenaren vinden dat het beest afgeschoten moet worden." Dat mag niet, want de wolf is een beschermd dier.

Provincies hebben samen een wolvenbeleid opgesteld. De wolvencommissie vindt echter dat er landelijk beleid moet komen nu de wolf oprukt. Daarin moet onder meer worden beschreven in welke gebieden de wolf echt ongewenst is en wanneer een dier dan wel gedood zou mogen worden.

Bron: ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.