Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Schapen op Drift

  •  
25-05-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Honderden actievoerende schapen lopen vanaf 25 mei van Epe naar Arnhem via een oude trekroute. De schapen en hun herders vragen aandacht voor de wankele financiële situatie van de kuddes. Er wordt beknibbeld op het natuurbeheer en daarvan worden de schapen de dupe.
De tocht voert door natuurgebieden, maar ook door plaatsen op de route. Het einddoel is de Dag van het levend Erfgoed op zondag 3 juni in het Arnhemse Park Presikhaaf. Er wordt een zeer bijzondere en opvallende methode gepresenteerd om de schaapskuddes te steunen:
"Lakenvelders, blaarkoppen, Kempische heideschapen, ... ons land kent verschillende zeldzame landbouwhuisdierrassen. De beste manier om dat ‘levend erfgoed’ voor het nageslacht te bewaren is om ze op te eten."
Schapen uit de trekkende kuddes die te oud worden (na een jaar of zes, zeven) gaan nu voor dumpprijzen naar landen waar het schapenvlees, in tegenstelling tot Nederland, wél gegeten wordt. Als er in eigen land vraag kan worden gecreëerd naar dit bijzondere wild-vlees dan kan dat de kuddes van een faillissement redden. Bovendien is het voor milieu én dierenwelzijn veel beter om de transport-afstand van vlees of dieren te verkleinen.
Meer informatie over de protest-schapen: Schapen op Drift
Alles over de campagne 'Daarom Eten we Schaap'

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.