Schapen op de landingsbaan
• 05-02-2010
• leestijd 2 minuten
Schapen op de landingsbaan
Binnenkort ligt midden in de Randstad 380 hectare nieuwe natuur: de voormalige vliegbasis Soesterberg, afgestoten door Defensie. Andrea neemt een kijkje in de schuilkelder en op de landingsbaan. En ze ontvangt de eerste nieuwe bewoners: een kudde Veluwse heideschapen.
Het ministerie van Defensie stoot 53 overtollig geworden militaire terreinen af, verspreid over heel Nederland. In totaal gaat het om 2100 hectare. Een van die terreinen is vliegbasis Soesterberg, de oudste militaire basis van Nederland. Er worden meerdere vliegbases afgestoten, maar daar komen dan woningen, of het terrein wordt geschikt voor de burgerluchtvaart.
Zoniet Soesterberg, dat in november 2008 de poorten sloot, en waarbij een heel andere keuze is gemaakt. Het is door de Provincie Utrecht aangekocht en wordt grotendeels teruggegeven aan de natuur. Het
Utrechts Landschap
gaat het gebied beheren.
De voormalige vliegbasis heeft nu al bijzondere natuur. Dat komt omdat het gras langs de start- en landingsbaan uit veiligheidsoverwegingen altijd kort werd gehouden, al jarenlang. Dat heeft heel bijzonder schraalgrasland opgeleverd, wat z’n eigen unieke flora en fauna oplevert, waaronder talloze veldleeuweriken. Om dit type natuur te behouden, blijft het Utrechts Landschap de boel kort houden.
Dat doen ze met een kudde Veluwse heideschapen, die wordt ingezet voor het beheer van diverse heideterreinen op de Utrechtse Heuvelrug, tussen Veenendaal, Zeist en Amersfoort. Herder op de Heuvelrug is een project van
Staatsbosbeheer
,
Landgoed Den Treek-Henschoten
en Het Utrechts Landschap
De kudde neemt tijdelijk z’n intrek in een voormalige shelter op de vliegbasis om te lammeren. In het voorjaar gaat de kudde weer naar buiten. De schapen zijn allemaal ingeënt tegen Q-koorts en lopen dus geen risico op besmetting met deze ziekte.