Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schapen grazen stukje voor stukje op de dijk

  •    •  
17-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
477 keer bekeken
  •  
schapen_op_de_dijken_van_texel_5ae08d713f49e_large

Schapen op een dijk

© Fotograaf Tulpen

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) laat schapen dit voorjaar en deze zomer op een nieuwe manier grazen op de dijk. Het gaat om een experiment, waarbij de schapen met behulp van een raster telkens een stukje opgeschoven worden over de dijk. Het schap hoopt dat de grasmat op de dijk daardoor beter bestand is tegen droogte en dat er meer soorten grassen en kruiden gaan bloeien.

Stevige wortels en kuiden

Een grasmat met stevige wortels is een voorwaarde voor een sterke dijk. Waterschappen laten daarom in het groeiseizoen al tientallen jaren kuddes schapen op de dijken lopen, aangezien die het gras heel kort afgrazen en zo zorgen dat er een dicht wortelstelsel ontstaat. Maar door de droogte van de afgelopen jaren sterft veel gras af. Schapen kunnen die dorre stukken kapot trappen, wat ten koste gaat van de veiligheid van de dijk.

Meer insecten

Langs de Soestwetering bij Zwolle zet WDODelta nu ongeveer 250 schapen achter een verplaatsbaar hek op een klein stuk dijk. Als de dieren genoeg gegraasd hebben, schuiven schapen en raster een stuk op. Elk stuk dijk wordt meerdere keren begraasd. Daarna laat het schap de dijk een poos met rust, zodat kruiden en grassen kunnen gaan bloeien en zaden kunnen vormen. Door de afwisseling wordt de dijk sterker, verwacht het schap. Meer kruiden en grassen trekken ook meer bijen, libellen en anderen insecten aan. Bovendien hoeft het schap minder vaak te maaien, waardoor minder brandstof nodig is. Het schap houdt de dijk dit seizoen scherp in de gaten, aldus een woordvoerder.

Bron: ANP

Meer over:

dijken, schapen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.