Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Schapen geweerd van dorre dijken

17 jul 2018
  •  
leestijd 1 minuten
eksteropschaap

© Ekster op schaap - Fotograaf Stornebrink

Boeren moeten hun schapen tijdelijk van de rivierdijken halen. Het gras op de dijken is door de aanhoudende droogte zo dor, dat grazende schapen schade kunnen veroorzaken aan het wortelstelsel van de grasmat. Een stevige grasmat is belangrijk voor de stabiliteit van de dijk in tijden van hoogwater.

Niet grazen

Waterschap Rivierenland heeft boeren langs de Rijn, Waal, IJssel en Maas maandag verzocht om de dijken te ontzien. Waar het gras kort en dor is, mogen geen schapen meer rondlopen. Waterschap Drents Overijsselse Delta verbood vorige week al begrazing door schapen op de dijken langs de IJssel, de Vecht, het Zwarte Water en de Sallandse weteringen.

Extra water voor schapen

De Gezondheidsdienst voor Dieren roept schapenhouders op om hun dieren veel extra water te geven. Schapen krijgen bijna geen vocht binnen nu het gras niet alleen op de dijken, maar overal verdort en niet meer aangroeit. Watergebrek leidt bij schapen onder meer tot ernstige groeivertraging.
Bron: ANP

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.