Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Schaf stimuleringssubsidie biomassa af'

7 dec 2018
  •  
leestijd 1 minuten
hout biomassa

© Foto: pixabay

De overheid moet een rem zetten op de groeiende vraag naar biomassa als duurzame brandstof. Daarom moet de stimuleringsregeling voor duurzame energie, de zogenoemde SDE-subsidie voor biomassa, worden afgeschaft. Daarvoor pleit de organisatie Natuur & Milieu.

Biomassa

In de huidige plannen van het Klimaatakkoord om de CO2-uitstoot omlaag te brengen, wordt te veel gerekend op biomassa die helemaal niet beschikbaar is, stelt de organisatie. Biomassa is materiaal uit natuurlijke bronnen, zoals hout, mest, mais en afval. Biomassa wordt gezien als een goede vervanger van fossiele brandstoffen.

Niet beschikbaar

Volgens Natuur & Milieu is in Nederland jaarlijks ongeveer 200 petajoule aan biomassa duurzaam beschikbaar. In de plannen om te voldoen aan het Klimaatakkoord wordt nu gerekend op nog eens 340 tot 570 petajoule extra in 2030, maar zoveel is helemaal niet beschikbaar. “Daarmee wordt het totale aanbod minstens twee tot bijna vier keer overvraagd en worden de plannen van het Klimaatakkoord volstrekt onhaalbaar”, aldus de organisatie.
Bron: ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.