Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schaduwkust van de Groningse boeren

  •  
02-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
349 keer bekeken
  •  
Schaduwkust

© Het boek 'Schaduwkust' van Ineke Noordhoff

Generaties lang hebben Groningse boeren kwelders ontgonnen en land gewonnen op de zee. Toen de Waddenzee in 1974 werd uitgeroepen tot natuurgebied kwam aan deze praktijk een einde, met ingrijpende gevolgen voor het platteland. Veel boeren vertrokken en de dorpen bleven verweesd achter.

Inpolderen van de Waddenzee

Landschapshistorica Ineke Noordhoff schreef er een boek over: Schaduwkust. Door de ogen van vier generaties Sijpkens zien we hoe zij als boeren de Waddenzee verdrijven en het kustlandschap naar hun hand zetten. De Westpolder, in 1875 aangelegd, staat model voor de inpolderingen langs de Groningse Waddenzee waarover hardnekkige strijd is geleverd met de elementen en de overheden.

Doodstil op de boerderij

Jonge zonen, soms amper volwassen, pakken de draad op waar hun vaders los moesten laten. Waar overgrootvader, de herenboer Sijpko Sijpkens, was omgeven door een ruime kring aan personeel en dieren, is het rondom de vierde generatie Sijpkens op dezelfde boerderij aan het begin van de eenentwintigste eeuw doodstil. Aan het werk op het land komt bijna geen mensenhand meer te pas.
Inmiddels is de interactie met de zee gestaakt en blijven de dorpen verweesd achter. Klaas Sijpkens zoekt naar nieuwe wegen om de Waddenzee wederom te omarmen. Schaduwkust is een indrukwekkend verhaal over het Noord-Groningse landschap.
Lees meer over het boek  Schaduwkust van Ineke Noordhoff

Meer over:

kwelder, waddenkust
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.