Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schadelijkheid bestrijdingsmiddel geheim gehouden_16_04_2013

  •  
16-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bijeeeeeee.jpg
Het veelgebruikte bestrijdingsmiddel imidacloprid is schadelijk voor bijen. De fabrikant Bayer wist dit al in 2000.
Drie studies
Afgelopen oktober zijn er in Engeland drie studies gepubliceerd die gedaan zijn naar het middel. Uit de studie bleek dat er bij honingbijen na blootstelling aan imidacloprid riskante effecten optreden zoals gedragsverandering.
Subletale effecten
Het Ctgb ( College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) weigerde echter deze gegevens naar buiten te brengen. Volgens de toezichthouder bevatten twee studies namelijk geen gegevens over subletale effecten (niet-dodelijke schade) van het middel van Bayer.
Niet van belang
Bayer heeft voornamelijk aandacht besteed aan dodelijke effecten bij bijen en niet aan subletale effecten. Als de helft van de bijen stierf, dan was het wel ernstig. Lichtere effecten zijn niet per definitie van belang voor de risicobeoordeling.
Volgens het Ctgb was het onderzoek niet kritisch genoeg om in Nederland te publiceren. Daarom koos het ervoor om de studie geheim te houden.
Bron: Trouw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.