Vroege Vogels

‘Schade aan bossen door storm Ciara valt mee’

  •  
10-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
biesbosch 2

© Beeld: Vroege Vogels TV

De schade die zuidwesterstorm Ciara aan de bossen in het land heeft aangericht valt mee, laat Staatsbosbeheer weten. Volgens een woordvoerder is er zondag en maandag slechts een beperkt aantal bomen omgewaaid.

"Ik krijg tot nu toe van al mijn collega's te horen dat het meevalt. Zo zijn er geen hele stukken bos omgewaaid. Ook op Texel, waar het 't hardst stormde, is de schade niet bijzonder."

Bomen vingen weinig wind

Volgens de woordvoerder kan het lage aantal omgewaaide bomen worden verklaard door het feit dat er nog geen loof aan de takken groeit. "Met verse bladeren vangen de bomen meer wind." Ook wijst hij erop dat bomen die er slecht voor staan uit voorzorg door Staatsbosbeheer worden gekapt. "Ook dat zie je nu terug in de beperkte omvang van de schade."

"Het is goed voor een bos als er af en toe een grote, oude boom omwaait", zegt de woordvoerder, die eigenlijk niet van schade wil spreken. "Dan komt er meer licht door en krijgen andere planten en dieren meer kansen. Zo wordt en blijft een bos dynamisch."

Bron: ANP

Meer over:

storm, bossen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.